Kelas Amali Penyediaan Dan Penyajian Makanan
15 November 2011 ( Selasa )
Hari Selasa, seperti biasa akan ada kelas praktikal 'serving'. Hari ini merupakan minggu kedua kami menjual set A la Carte kepada pelanggan yang hadir. Seramai 20 orang tetamu membuat tempahan dan hanya 18 sahaja yang hadir.
'Serving' bermula seperti minggu-minggu yang sudah. Dimulakan dengan 'mise en place' dan seterusnya waktu operasi dan diakhiri dengan proses penutupan. Melalui kelas amali ini, kami sedikit sebanyak didedahkan dengan situasi sebenar di dalam industri penyediaan dan penyajian makanan.
MENU OF THE DAY
APPETIZER
Seafood Brochette
(RM3.00)
SOUP
Clear Oxtail Soup
(RM3.00)
MAIN COURSE
Choices of;
Grilled Marinated Sirloin served with Barbeque Sauce accompanied with Potato Patty and Glazed Root Vegetables
Or
Braised Beef Cutlet served with Potato Croquettes and Sauteed Mushrooms
(RM9.00)
DESSERTS
Choices of;
Pumpkin Pie
Or
Fruit Platter
(RM3.00)
Kelas berakhir kira-kira jam 2.30 petang. Selepas selesai mengemaskan segala peralatan dan kemudahan yang digunakan kami terus pulang ke kolej kediaman masing-masing.
Alhamdulillah, segalanya berjalan tanpa banyak masalah dan diharap untuk hari yang mendatang begitulah juga hendakNya....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan