23 April 2012(Edisi Khas ii)
…sambungan
Kini, jika aku ditanya apakah bidang atau jurusan yang
sedang aku pelajari dengan bangga dan tanpa segan silu lagi akanku katakan;
“saya mengambil kursus Pengurusan Perkhidmatan Makanan,
bidang masak-masak.”
Bagiku kini tiada apa yang perlu dimalukan dengan belajar
masak-masak ini. Walaupun masih ada lagi segelintir masyarakat yang masih mengamalkan
pemikiran di takuk yang lama tetapi, itulah penyuntik semangat dalam diri ini.
Aku juga sedar betapa pentingnya bidangku ini kepada semua insan di
sekelilinngku.
Generasiku yang kini berada dalam bidang yang sama mempunyai
tanggungjawab bersama untuk mengubah pelbagai persepsi negatif masyarakat. Kamilah generasi yang akan menghalalkan
segala yang haram di dalam indutri ini. Aku sedar betapa tanggungjawab ini
sungguh besar dan inilah antara penyuntik semangat untuk aku terus berada dalam
industri ini.
“kita adalah apa yang kita makan”
menyediakan beef cutlet |
Jika bahan yang kita makan itu diperoleh dari sumber yang
tidak baik, maka hasilnya akan menjadi tidak baik juga dan begitulah sebaiknya.
Seperti sedia maklum, di dalam industri makanan dan minuman serta hotel dan
perlancongan ini terlalu banyak perkara yang syubahah. Apabila aku
terbaca mengenai perkara-perkara yang bertentangan dengan Islam berada dalam
industri ini, hati ini menjadi gerun, takut dan pelbagai persoalan akan timbul.
Kadang kala aku juga tertanya-tanya, mampukah aku mengubah perkara ini kepada
sesuatu yang mengikut acuan Islam agar kekuatan dan keagungan Islam dapat dilihat
di mata dunia.
Bagi merealisasikan segala perubahan itu, bagiku aku
memerlukan kekuatan dari pelbagai sudut. Aku memerlukan ilmu dan pengetahuan
yang paling penting sekali untuk aku mengubah semua persoalan ini,
Insya Allah.
“mencari yang halal itu fardhu kifayyah bagi setiap mukmin”
ALLAH LEBIH MENGETAHUI
Bersambung…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan